Global Sashimimes 25 cm G11

 Dit product is beoordeeld met een 0
Direct leverbaar, ruim op voorraad. binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
Artikelnummer: G11 Sashimimes 25 cm
Bezorging: Gratis
Prijs 147,50
Aantal stuks:

Algemene informatie

Global Sashimimes 25 cm G11

Global

Het merk Global is afkomstig uit Japan en de messen en messensets zijn al vele jaren populair bij professionele en hobbykoks. Het model is ontworpen in 1982 en heeft sinds die tijd al vele  prijzen gewonnen voor ontwerp en functionaliteit.

Globalmessen zijn gemaakt van de beste kwaliteit roestvast staal. Het snijvlak is gemaakt van Cromova roestvrij staal met een zeer hoge hardheid. Samen met de slijphoek van 15 graden maakt het deze messen scherper dan andere merken. De Global messen zijn ook licht van gewicht wat komt door het zand gevulde heft wat een uitgebalanceerd mes oplevert. De structuur van kuiltjes op het heft zorgt er voor dat u ook voldoende grip heeft als het mes nat of vettig is.

Door de hardheid van de Global messen kunt u deze niet scherp houden met een gewoon aanzetstaal. Onder het tabblad "merkinfo" staat uitgebreid beschreven hoe u het beste uw Global messen scherp kunt houden.

De messen van Global zijn niet vaatwasserbestendig en dient u na gebruik met water en afwasmiddel te reinigen.

Een messenblok of messenset van Global is een genot om mee te snijden, hakken, trancheren en fileren.

Merk informatie over de Global Sashimimes 25 cm G11:


GLOBAL MESSEN SEDERT 1985

Global messen  en messensets zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in zowel de professionele als de hobbykeuken. Met recht heeft het Japanse merk zijn plaats verworven tussen de gevestigde Europese messen. Global messen hebben specifieke eigenschappen die het merk onderscheid van andere messen en merken.

De Global messen zijn ontworpen door Komin Yamada en werd in 1985 geregistreerd door Yoshikin. Het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakte al snel furore. Diverse keuringsdiensten vonden het belangrijk voor de hygiëne om een mes uit (ogenschijnlijk) één stuk staal op te nemen in de horeca.

Het mes wordt gesmeed en is vervaardigd uit het gepatenteerde “CROMOVA” staal. Deze staalsoort met een hardheid van 56 – 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. De handgreep is door zijn kuiltjesprofiel antislip. De messen zijn geslepen onder een hoek van 15 - 17° waardoor een langere scherpte dan een traditioneel Europees mes is gewaarborgd.

De huidige serie Global messen en aanverwante artikelen zoals die thans in de winkels ligt is zeer groot. Naast de messen zijn er ook wetstenen, aanzetstalen(keramisch en diamant), spatels, schepwerk blokken en foedralen verkrijgbaar. Het assortiment is vanaf 1985 uitgebreid van 16 naar meer dan 100 messen.

De vijf prijzen die Global in de wacht sleepte zijn eveneens ongekend. 1990 Japanse ontwerpprijs MITI, 1991 een prijs voor het internationale ontwerp jaarboek, 1992 beste koksmes kookgilde Benelux, 1995 beste mes WHICH tijdschrift Engeland en in 1996 uitgeroepen tot scherpste “Cheffs” mes A La Carte, Duitsland.

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN “MINOSHARP” WETSTEEN

De exclusief voor Global messen gefabriceerde wetstenen dienen als volgt te worden gebruikt:

Voor het slijpen dient u de wetsteen ongeveer 5 à 10 minuten onder water te dompelen tot dat de poriën van de wetsteen volledig zijn volgezogen (er komen geen belletjes meer naar boven).

Leg de wetsteen op een rul oppervlak (of indien meegeleverd in de wetsteenhouder) en zorg ervoor dat het geheel niet weg kan glijden. Houdt het mes zodanig vast (er bestaan wetsteenhulpjes voor) dat de snede met een hoek van 15º tot 17º de slijpsteen raakt. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging. Éérst op de ruwere kant aan beide zijden, dan om het geheel af te maken op de gladde kant om te polijsten.

Tijdens het slijpen zal een modderachtige substantie ontstaan. Dit residu/slijpsel mag u niet verwijderen, het helpt namelijk bij het slijp-en polijstproces.

Global messen met een zogenaamde “DEBA” slijping dienen slechts aan één kant te worden geslepen (bijvoorbeeld; G-7, G-11 , G-14, G-15, Gs-4 en de hele BUNMEI serie). Om eventuele bramen te verwijderen, haalt u het mes met de andere kant één keer over de steen heen.

Om tussendoor het mes aan te scherpen, kunt u de messen het beste voor gebruik aanzetten met een aanzetstaal (G-38, G-39) of keramische slijpstaaf (G-45).

Na het gebruik van een wetsteen raden wij u aan de messen af te wassen en vervolgens zorgvuldig af drogen met een schone doek.

Veelvoudig gebruik van de wetsteen kan resulteren in vormverlies door slijtage. Wanneer dit gebeurt, kunt u het beste de steen over een egale oppervlakte schuren (bijvoorbeeld een tweede steen) zodat de steen haar originele vorm weer aanneemt.

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN "MINOSHARP" KERAMISCHE WATERSLIJPER

  • Giet water in het compartiment van de slijper en houd het daar gedurende het slijp proces. Het water in het slijpwiel compartiment dient altijd de draaiende keramische slijpstenen te spoelen en het oververhitten van het mesblad te voorkomen.
  • Om de slijper stabiel te houden, grijpt u het handvat stevig vast met één hand.
  • Houd het mes vast met uw wijsvinger op de rug van het mesblad, en plaats het mesblad vertikaal in groef nr.1, COARSE (grof) met het blauwe slijpwiel. Beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig. HARDE DRUK IS NIET VEREIST.
  • Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 2, MEDIUM met het bruine slijpwiel en beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig.
    • Nr.3, FINE (fijne) groef met het Gele slijpwiel
    • Nr.2, MEDIUM groef met het Bruine slijpwiel
    • Nr.1, COARSE (grof) groef met het Blauwe slijpwiel
  • Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 3, FINE (fijn) met het gele slijpwiel, en beweeg het mesblad onder LICHTE DRUK, 15 tot 20 keer heen en weer. Het is heel belangrijk dat u niet te veel druk uitoefent wanneer u het mes door de slijper haalt, want dit zou de slijpwielen kunnen beschadigen.
  • Wanneer het slijpen is voltooid, het mes in heet water spoelen en afdrogen voor gebruik. De slijper bestaat uit drie keramische slijpwielen: nr. 1, de blauwe keramische slijpsteen is COARSE (grof), nr. 2, de bruine keramische slijpsteen is MEDIUM, en nr. 3, de gele keramische slijpsteen is FINE (fijn) en voltooid het slijpproces. Door de stand van de slijpwieltjes staat het mes automatisch in de juiste slijphoek.
  • MinoSharp PLUS 3 slijpers zijn getest en goedgekeurd door CATRA, de belangrijkste autoriteit op het gebied van messlijptechniek, gevestigd in Sheffield, Engeland. Het aantal vereiste bewegingen hangt af van het type en de conditie van uw mes, maar wij bevelen het volgende aan:
    • voor GLOBAL messen, 15 tot 20 bewegingen op elk slijpwiel.
    • Voor andere merken probeer eerst 20 bewegingen op elk slijpwiel. Indien het nog niet scherp genoeg is, dan herhalen met nog eens 20 bewegingen op elk slijpwiel.

ROEST OF AANSLAG OP MESSEN

“Roestvrij” staal betekent in feite altijd “slecht roestend” staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaal echter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).

Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:
  • het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie en kunnen zelfs het staal “aanvreten”
  • het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
  • het mes niet goed wordt afgedroogd

Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. “Staalfix” of een andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het schoonmaken te drogen en bij gebruik van een vaatwasmachine uw messen nooit in de machine op te laten drogen.

Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere productie procédé. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.

Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.

Accessoires

Reviews

  11-06-2014
  10/ 10
Top site en ouderwetse service! Prima geholpen bij het maken van mijn keuze, bestelling snel in huis zoals beloofd. Volgende keer kom ik zeker weer terug.
  21-09-2013
  10/ 10
Na twee jaar heb ik mijn cassette Haags lofje staal nu compleet. Ik ben reumapatiënt en de balance van bestek is heel belangrijk. Alle bestek ligt goed in de hand en is niet te zwaar. Kortom, ik ben helemaal weg van mijn nieuwe bestek. Het is ook een mooi erfstuk.
  06-07-2013
  7/ 10
Bestek is prima, kwaliteit 18-10; vooral (ergonomische)vormgeving is goed. Maar niet echt scherp. En de karteltjes zijn klein. heb de messen zelf nageslepen.
  23-03-2013
  10/ 10
Mooie bestekset en snelle levering. Prima service.
  04-02-2013
  10/ 10
Prachtige bestekset en de levering 1 dag na bestelling is meer dan geweldig!