Global

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-32 van 50

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Global messen, fraaie Cromova staal keukenmessen

Global messen zijn populair. Het Japanse bedrijf Yoshikin registreerde het ontwerp van designer Komin Yamada in 1985 en sindsdien hebben deze messen de wereld veroverd. Zowel in de hobby- als professionele keuken vind je al snel een Global messenset. Waarom dit succes? Global messen hebben echt wel specifieke kenmerken waarmee ze zich van andere merken onderscheiden. Hier de info.

Hoge hardheid dankzij Cromova staal

De messen zijn gemaakt van Cromova staal. Dit lichtgewicht staal heeft een hoge hardheid, breuk van het mes is vrijwel onmogelijk en het staal is roestvrij. Verder zijn ze goed te onderhouden met een messenslijper zoals de keramische slijper of de waterslijper.

Handgreep

Met name het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakt dat deze messen zo ontzettend populaire zijn. Aangezien alles uit ��n stuk gemaakt is hebben deze messen een streepje voor qua hygiene, volgens diverse keuringsdiensten. Daarnaast is het handvat voorzien van antislip in de kuiltjes. Vandaar dat ze erg prettig in de hand liggen.

Verschillende modellen

Globalsmeed de messen tot een stuk waarna ze naadloos worden afgewerkt middels laserlassen. Voor het zwaardere werk is er een compleet gesmede serie van Global, deze herken je aan GF in het typenummer

Global messen online kopen?

Wij hebben een ruim assoriment messen, messensets, messenblokken en messenslijpers. U bestelt ze gemakkelijk online of kom langs in onze winkel in Zeist indien u het hele assortiment wilt zien of meer uitleg / toelichting wenst. Wij helpen u graag!

GLOBAL MESSEN SEDERT 1985

Global messen� en messensets zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in zowel de professionele als de hobbykeuken. Met recht heeft het Japanse merk zijn plaats verworven tussen de gevestigde Europese messen. Global messen hebben specifieke eigenschappen die het merk onderscheid van andere messen en merken.

De Global messen zijn ontworpen door Komin Yamada en werd in 1985 geregistreerd door Yoshikin. Het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakte al snel furore. Diverse keuringsdiensten vonden het belangrijk voor de hygi�ne om een mes uit (ogenschijnlijk) ��n stuk staal op te nemen in de horeca.

Het mes wordt gesmeed en is vervaardigd uit het gepatenteerde �CROMOVA� staal. Deze staalsoort met een hardheid van 56 � 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. De handgreep is door zijn kuiltjesprofiel antislip. De messen zijn geslepen onder een hoek van 15 - 17� waardoor een langere scherpte dan een traditioneel Europees mes is gewaarborgd.

De huidige serie Global messen en aanverwante artikelen zoals die thans in de winkels ligt is zeer groot. Naast de messen zijn er ook wetstenen, aanzetstalen(keramisch en diamant), spatels, schepwerk blokken en foedralen verkrijgbaar. Het assortiment is vanaf 1985 uitgebreid van 16 naar meer dan 100 messen.

De vijf prijzen die Global in de wacht sleepte zijn eveneens ongekend. 1990 Japanse ontwerpprijs MITI, 1991 een prijs voor het internationale ontwerp jaarboek, 1992 beste koksmes kookgilde Benelux, 1995 beste mes WHICH tijdschrift Engeland en in 1996 uitgeroepen tot scherpste �Cheffs� mes A La Carte, Duitsland.

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN �MINOSHARP� WETSTEEN

De exclusief voor Global messen gefabriceerde wetstenen dienen als volgt te worden gebruikt:

Voor het slijpen dient u de wetsteen ongeveer 5 � 10 minuten onder water te dompelen tot dat de pori�n van de wetsteen volledig zijn volgezogen (er komen geen belletjes meer naar boven).

Leg de wetsteen op een rul oppervlak (of indien meegeleverd in de wetsteenhouder) en zorg ervoor dat het geheel niet weg kan glijden. Houdt het mes zodanig vast (er bestaan wetsteenhulpjes voor) dat de snede met een hoek van 15� tot 17� de slijpsteen raakt. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging. ��rst op de ruwere kant aan beide zijden, dan om het geheel af te maken op de gladde kant om te polijsten.

Tijdens het slijpen zal een modderachtige substantie ontstaan. Dit residu/slijpsel mag u niet verwijderen, het helpt namelijk bij het slijp-en polijstproces.

Global messen met een zogenaamde �DEBA� slijping dienen slechts aan ��n kant te worden geslepen (bijvoorbeeld; G-7, G-11 , G-14, G-15, Gs-4 en de hele BUNMEI serie). Om eventuele bramen te verwijderen, haalt u het mes met de andere kant ��n keer over de steen heen.

Om tussendoor het mes aan te scherpen, kunt u de messen het beste voor gebruik aanzetten met een aanzetstaal (G-38, G-39) of keramische slijpstaaf (G-45).

Na het gebruik van een wetsteen raden wij u aan de messen af te wassen en vervolgens zorgvuldig af drogen met een schone doek.

Veelvoudig gebruik van de wetsteen kan resulteren in vormverlies door slijtage. Wanneer dit gebeurt, kunt u het beste de steen over een egale oppervlakte schuren (bijvoorbeeld een tweede steen) zodat de steen haar originele vorm weer aanneemt.

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN "MINOSHARP" KERAMISCHE WATERSLIJPER

  • Giet water in het compartiment van de slijper en houd het daar gedurende het slijp proces. Het water in het slijpwiel compartiment dient altijd de draaiende keramische slijpstenen te spoelen en het oververhitten van het mesblad te voorkomen.
  • Om de slijper stabiel te houden, grijpt u het handvat stevig vast met ��n hand.
  • Houd het mes vast met uw wijsvinger op de rug van het mesblad, en plaats het mesblad vertikaal in groef nr.1, COARSE (grof) met het blauwe slijpwiel. Beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig. HARDE DRUK IS NIET VEREIST.
  • Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 2, MEDIUM met het bruine slijpwiel en beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig.
    • Nr.3, FINE (fijne) groef met het Gele slijpwiel
    • Nr.2, MEDIUM groef met het Bruine slijpwiel
    • Nr.1, COARSE (grof) groef met het Blauwe slijpwiel
  • Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 3, FINE (fijn) met het gele slijpwiel, en beweeg het mesblad onder LICHTE DRUK, 15 tot 20 keer heen en weer. Het is heel belangrijk dat u niet te veel druk uitoefent wanneer u het mes door de slijper haalt, want dit zou de slijpwielen kunnen beschadigen.
  • Wanneer het slijpen is voltooid, het mes in heet water spoelen en afdrogen voor gebruik. De slijper bestaat uit drie keramische slijpwielen: nr. 1, de blauwe keramische slijpsteen is COARSE (grof), nr. 2, de bruine keramische slijpsteen is MEDIUM, en nr. 3, de gele keramische slijpsteen is FINE (fijn) en voltooid het slijpproces. Door de stand van de slijpwieltjes staat het mes automatisch in de juiste slijphoek.
  • MinoSharp PLUS 3 slijpers zijn getest en goedgekeurd door CATRA, de belangrijkste autoriteit op het gebied van messlijptechniek, gevestigd in Sheffield, Engeland. Het aantal vereiste bewegingen hangt af van het type en de conditie van uw mes, maar wij bevelen het volgende aan:
    • voor GLOBAL messen, 15 tot 20 bewegingen op elk slijpwiel.
    • Voor andere merken probeer eerst 20 bewegingen op elk slijpwiel. Indien het nog niet scherp genoeg is, dan herhalen met nog eens 20 bewegingen op elk slijpwiel.

ROEST OF AANSLAG OP MESSEN

�Roestvrij� staal betekent in feite altijd �slecht roestend� staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaal echter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).

Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:

  • het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie en kunnen zelfs het staal �aanvreten�
  • het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
  • het mes niet goed wordt afgedroogd


Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. �Staalfix� of een andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het schoonmaken te drogen en bij gebruik van een vaatwasmachine uw messen nooit in de machine op te laten drogen.

Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere productie proc�d�. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.

Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.

Global messen, messensets en messenslijpers

Bij Bestekshop.nl verkopen wij alle modellen van Global, zoals: een koksmes, Global messenset, messenslijper en waterslijper, vleesmes, broodmes, hakbijl, fileer- en schilmesjes en nog veel meer. Hier de verschillende messen, messensets, messenslijpers en waterslijpers op een rij.